2008. március 3., hétfő

Anime - manga / Keleti kultúra 1.

Anime - manga kezdőknek

Napjainkban egyre népszerűbbek a Japánból származó sorozatok, képregények és regények. Népszerűségeket bizonyítja nemcsak a mostanában kiadott DVD-ék, hanem az új kiadóvállalatok (Mangafan, Fumax, Mangattack, Delta Vision, Vad Virágok Könyvműhely), új folyóiratok (Mondo, AnimeStars) és az új tévécsatorna (Animax) is. Valamint egyre több helyen lehet kapni (könyvesboltokban, online üzletekben) külföldön megjelent mangákat és animéket; arról a rengeteg fanoldalról nem is beszélve, melyekből szinte naponta új terem. A félévente tartott nagy Conokat is egyre többen látogatják. A 2007 őszén rendezett Conon már a bejutás is komoly gond volt, és olyan sokan voltak, hogy lehetetlen volt anélkül végig menni a folyosón, hogy össze ne nyomjanak vagy rád nem léptek. Tehát több ezer magyar rajongóról beszélünk!
Az embereknek - az idősebb generációra, de a fiatalok többségére is érvényes -, hogy pontatlan információjuk, feltevéseik vannak az animékről és mangákról. Ezeket próbálom feloszlatni ebben a cikk sorozatban.


Tezuka Osamu és az anime I.: rövidfilmek

Az anime születéséhez egy személyt szoktak párosítani: Tezuka Osamut. Kétségbe vonhatatlan, hogy Tezukának kiemelkedő szerepe volt, abban, hogy megszülessen az anime, és hogy több évtizedes munkájával hozzájárult elterjedéséhez és népszerűségéhez. Tezuka a második világháború utáni években kezdte meg működését, mint mangaka. Első mangája a Ma-chan naplója volt. A befutó manga, majd anime, az Astroboy volt.

TEZUKA RÖVIDFILMEI:

Tezuka jelentősége nem csak abban állt, hogy egyike volt azoknak, akik letetették az anime grafikai alapját, hanem az animén belül különböző korosztályoknak is készített. A legtöbb embernek természetes, hogy az anime az valami rajzfilm, amelyet gyerekeknek készítenek, Tezuka azonban több rövidfilmet készített a felnőtteknek: ezeknek egyike a Memory.

MEMORY:
A rövidfilm az emlékezet és a rajzfilm kapcsolatát tárja fel. Jól megfigyelhető a karakterisztikusság és stílizáció, melyek egyértelműen nem fedik a valóságot. Az emlékeink, úgyan úgy, mint a rajzfilm, csak torzított valóságot mutaják. Hajlamosak vagyunk arra, hogy emlékeinket a nekünk tetsző módon manipuláljuk.


JUMPING:

Egy érdekes rövidfilm a Jumping, ami humoros módon mutatja meg a második világháború poklát. A filmnek nincs konkrét szereplője, csak valami, aminek a szemszögéből látjuk az eseményeket. Ez a valami folyamatosan ugrál, egyre nagyobbakat. Ugrálás közben különböző vicces dolgok történek (pl.: ráugrik egy macskára), aztán egyszer csak megtörténik az atomrobbanás. "Hősünk" bejárja a poklot, de onnan is továbbáll, míg vissza nem érkezik az eredeti elindulási pontra.

Nincsenek megjegyzések: